2011. március 12., szombat

Pazarló természet

Ma reggel a hőmérő 20 fok fölött mutatott a falon. Rásüt a nap. :-)
 A páratartalommérő  teljesen kiakadt rajta. Jó lenne hitelesíteni valamihez, de nem tudom. Melyik hőmérsékleten? Hogy  veszem észre a cseppleválást? A többinél tegyek ki számológépet, vagy egy táblázatot?... stb. 
Marad így Volt egy ködös nap, amikor a csavart addig tekertem, amíg 100%-ot mutatott, és most nem azt.Tovább nem pazaroltam rá időt.

De most Attila írásán ébredeztem, hogy a srácok ráhagyták a vénlányra, amit hallani akart, mert nekik jobb volt focizni, mint az igazért harcba szállni.
Ők sem pazarolnak.
A természet is így működik?
 Is-is.
A diófánk Komjátiban annyi diót hullajt el ősszel, amiből  erdőket lehetne telepíteni. Ehelyett megeszem az embriójelölteket, és még lelkifurdalásom sincs.
A másik példa a madarak élete. Azért menekültek a levegőbe, mert a földön más volt. Volt erősebb, gyorsabb, ügyesebb, ők meg odamentek, ahová nem jutott az a ragadozó emlős.

Vagy mégis?

Ez a dráma az udvarunkon játszódott le pár napja. Már teregetés közben felfedeztem a tollakat, és támadt is írhatnékom, csak a tinta beszáradt. Beitta a föld.
Ki lett gazdagabb? A macska? Én? Az evolúció?
A kiválasztódás megszünteti az alkalmazkodásképtelent.
Nufival reggel átbeszéltük megint Béla kálváriáját. Hogy az SZTK-ban a doki a prosztata magnagyobbodást egy műszerrel állapította meg, meg sem nézve Béla fütyijét. Kényelmes, mert a tolókocsiból nem kellett kiemelni a beteget, és a pelenkát lebontani, visszakínlódni.
Ezután 1-2 héttel mégis vihette a mentő a Erzsébetre a sürgősségire, mert annyira fájt a fitymaszűkülete.
Ott a vidám metélkedő után megoldottnak vélték a problémát, és már csak az SZTK-ba kellett visszavinnünk varratszedésre. Ott pedig az a jópofa orvos azzal ütötte el a fáj problémáját, hogy tudja, hogy fáj, de ha jó lenne ő is a Béla kezébe adná, és egymásnak csinálnák.
Azóta sem oldódott meg a probléma. a tömérdek olasz nevű prosztata gyógyszer reklámból pedig tudjuk, hogy ez egy kor után veszélyes a férfiakra, hát biztos az a baj.
Na ja, de mi okozza? Mitől lesz nagyobb az a prosztata? Miért gyógyszer kell hozzá, miért nem torna, amivel a körötte lévő izmok féken tarthatnák, vagy miért nem bizonyos étkek elhagyása, amitől a prosztatát alkotó szövet visszahúzódna eredeti méretére?
Nufi pedig már sejti, ha nagyon sokat harcol az orvosokkal, akkor azt érheti el, hogy a szemébe vágja majd az egyik, ugyan meddig akarja így kínozni az apját?
Hm. Valóban, ha megoldják a szervezet szabályos méregtelenítő csatornájának működését, akkor mit kell kapni majd Bélának a leépüléshez? Influlenzát?
Pazarlás. Nem?
Tessék, ki fog itt istent játszani? Nufi, mert nem harcol eléggé, vagy az orvos, aki hagyja a természetet érvényesülni?
Az, hogy ki kire mit hagy rá, az ő pazarlása. Ez van.
A diófánk 50-60 éve tudja, hogy adjon hűs érzetet, sok rágnivalót. Levághatok a gallyaiból, lepisilhetem a törzsét, és fel is mászhatok rá, ha kedvem tartja. A macskák például a tetőre nyúló ágán jönnek fel a padlásra.
Szoktam is találni nyitott tojáshéjat, madártollat, megszáradt rágcsálótetemet. A szénaberakó nyílás környékén van  a legtöbb.

3 megjegyzés:

  1. Pazarló lenne? Nem hiszem. Inkább biztonságra törekszik. Maradva a diófádnál, azért terem annyit, mert "megeszed". Meg a mókusok és a többiek. Így van esélye, hogy pár szem észrevétlen marad és fa lehet belőle.

    VálaszTörlés
  2. Pedig milyen kényes a diófa. Nem egy csoda mégis?

    VálaszTörlés
  3. A rokonaimnak két házuk volt. Megvették a szomszéd házat, mikor kihalt, aki benne élt. Annak az udvarán van egy annyira szép diófa, amibe beleszerettem.
    A házikót már eladták, ha találok a fáról fényképet, majd megmutatom.
    Egyébként egyre jobban szeretem ezeket a földbe kapaszkodó növényeket.
    Félek vagdosni, mert úgy érzem, hogy bántom őket, de megtanulom, ígérem.

    VálaszTörlés