2011. március 25., péntek

Még egy kicsit Hamvas

Nem lehet őt csak úgy kirázni a gondolkodásból. Ha igaza van, ha nincs, akkor is belekapaszkodik a világunkba, akár a kullancs a puli kutyába.
Ő az erkölcsi magasából, és a fizikai nyomorából teljesen jogosan néz le bárkit. Akár engem is. Csak ez nem baj.
Nufi úgy jellemezte a hozzáállásom, hogy a tudományt védem, pedig szerinte Hamvas Béla csak azt mondta, hogy a tudósnak nevezett emberek nem tettek hozzá semmit e világhoz, hiszen az úgy tökéletes, ahogy van.
Én meg a világot a róla alkotott képpel azonosítom, és ezért mindenkinek van világa. Tehát minden, még ha megsimogatom Nufi haját, az is hozzátesz az ő világához. Ha örül neki, akkor azt, ha nem, akkor bosszantást.
Ha jókor, akkor eltaláltam, vagy tudtam, hogy akkor kell. Az utóbbi eset már azt jelenti, hogy tettem valamit - legalább megfigyelést - hogy mikor kell.
Ha mindig eltalálom, hogy mikor esik jól neki a simogatás, akkor a világát gazdagítom a tudásommal.
Ezt az analógiát fedezem fel a szakmai és a kereskedelmi siker ellentétében is.
Ha valaki kielégíti a vevőjét, akkor az fizet. Ha olyat mutat, amitől a kollégák néznek fel rá, az is siker.
Akire a kollégák néznek fel szakmai fogásai miatt, az újat mutat, és ezzel okoz örömöt. Aki a megrendelőjét jól szolgálja ki, az mindegy, milyen elcsépelt megoldást alkalmaz.
Valóban, az Univerzum nem lesz arányaiban gazdagabb tőle. Azaz nem tettünk semmit. Az elégedett partner viszont egy hajszállal vagy lépéssel, esetleg ugrással jut jobb pozícióba.
Az Eksztázis c. alkotásában megemlíti Buddha virágüzenetét. A két ember egy pillanatra egy hullámhosszon volt benne a többiek feje fölött. Ők értették egymást szavak nélkül. Ez volt a szakmai siker. Aki pedig felfogta az üzenetet, az elmagyarázta a csalódott tömegnek, mit is jelent a felmutatott virág. Ő volt a szaki, aki popularizált.
Mi történt? Nem több, mint amikor fodrot vet a víz a belecsobbant kő körül. Világok változtak meg. Azaz semmi. A tudás fensőbbségérzetet adott annak, aki megszerezte. Új minőségű ember keletkezett.
Attilától tegnap kaptam egy linket. Elolvastam, és igazat adtam neki... meg Hamvas Bélának is.
Ugye, nekem is igazam van!

2 megjegyzés: