2011. április 8., péntek

Szárad a lazúr

A nekem már jó kategória.
A ragasztás után két nappal tegnapelőtt kitöltögettem késtapasszal a réseket, beeresztettem valami lenolajos kencével a fát, majd kapott egy réteg lazúrt. Ez ugye olyan festék, ami nem fed, de valamennyit sötétít a fán. Tölgyet írtak a doboz oldalára. Hát sötétebb is lett.
Az első örömök persze vegyültek némi ürömmel. Nagyok voltak a hézagok, az összegyalulásnál megszaladt a szerszám, meg egy helyen pikkelyesen kezdett felválni a fa.
Ekkor már szemeztem a baltával is, de visszafogtam magam.
Ma pedig lecsiszoltam a tegnapi, illetve már két napja száradó felső réteg nagy részét, és újra kentem .
Marad benne fehér sziget, de nekem így lesz jó.
Holnap kap még egy réteget, és megcsinálom a tartó szerkezetet. Vasárnap pedig felkerül a helyére. (remélem.)

8 megjegyzés:

  1. Ha asztalos betömít akár egy hajszálnyi csíkot is, azt mondják rá nézd a rohadékot szar munkát végzett és a taknyolást gitteléssel akarja kihozni. És nincs erre mit mondjon a rohadt asztalos. Esetleg annyit, hogy amúgy sem fizették meg amennyi járna érte.
    Ha magamnak készítek valamit, eszembe sem jutna lyukakat tömíteni. Az első ágyunkat amit tizenvalahány éve készítettem, ilyen tűzifának szánt gépeket csomagoló fákból dolgoztam össze, tele szeghelyekkel és repedéssel. Ma is a legszebb darabjaimnak tartom. Mindenki a szeghelyeket látja, nem az egészet. Engem meg egyszerűen nem zavar, hogy ki mit lát benne. Magunknak csináltam, nem másnak.
    Használjátok egészséggel az asztalt. Meglátod kellemes lesz használni, mert te csináltad.

    VálaszTörlés
  2. Köszi a biztatást!
    Anyunak a sámlit raklapból kinyert fából készítem. Az ülőfelület tetején nem látszik, de alul itt is van szöglyuk. Biztos nem fogom kifúrni, meg bedugózni fatiplivel.
    Otthon - Miskolcon - anyu a régi sámlinkon üldögél a konyhában. Azon ülve pucolja a zöldséget, nem a konyhaszekrényen. Ha ugrik a dió töréskor, nem kell lehajolni érte, közel van. Szerintem 1968 óta - akkor költöztünk oda - azt használja, de Laci bácsi - a párja - fűrészelt, faragott, alkotott rajta, és avétos.
    Ennek ellenére előre cidrizek, hogy fogja-e az újat használni.
    Majd kiderül.

    VálaszTörlés
  3. Én az egész csónak felújítást raklapokból kinyert deszkákból csináltam. Van szöglyuk. Hát csak legyen, ha már van. ott a helye! ?)

    VálaszTörlés
  4. Egy jó csajon nézed a pattanásokat?

    VálaszTörlés
  5. Nálunk csak egy jó csaj van. (Nufi bólogat) :-o

    VálaszTörlés