2011. április 23., szombat

Szombat

A reggeli napfény csillog az új sámlin. Az alkotó boldog, a mű... hát ilyen lett. Egyszerű, és masszív. Vagyis így remélem, az idő meg eldönti.
Ma is Attila bejegyzésével kezdtem az olvasást. Jó lenne valami biztatót mondani Neki. Mondjuk, hogy Gyía! , de tudja ő ezt magától is. Érzi a bőrén, hogy a "munkát szervező" réteg vagy osztály - nevezze mindenki annak, aminek akarja - képes minden megtermelt érték elfogyasztására, és előnyét hetedíziglen akarja biztosítani utódainak.
Az apák kaparnak házat, műhelyt a fiuknak, a kölykök pedig elvideojátékozzák a tanulásra legalkalmasabb időt. Én is inkább indiános könyveket olvastam, meg a három testőrt, amikor a matekot is tömhettem volna a fejembe. Aztán egyszer ott állunk mindannyian a piacon, hogy mi vásárolunk, vagy minket vesznek meg. Ja, és amikor a fonnyadt testünk már a kutyának sem kell, irány a szemétdomb. Ott a bomló anyagok között még meleg, és feldolgozható hulladék is van.
Annyiban nem féltem Attilát, hogy nem a szerszámait dobta bolhapiacra, és a saját csarnokában is benne csücsül. Körötte ott a család, nem engedheti meg, hogy leüljön, és a sebei nyalogatásával köröztesse magában saját mérgét.
Én sem fogtam fel először 38 évesen, hogy öregnek találtak egy számítástechnikai munkakör betöltésére.... s ennek már 10 éve. Butább lettem? Csúnyább?
Nem ez érdekes.
A mai feladatok kiosztásakor szakértelmet nem igénylő, ezért felgyorsítható műveletekre idomítják a munkaerőt, és amint lehet, gépesítik. Az emberi tényező a kiszámíthatatlanság. A gép a hibáival is kalkulálható. Még mérőszámot is kapott. MTBR.
De hol az ember?

....
Bennem van egy. Egy kis kíváncsi.
Nekem műszert kell építenem, mert valamit meg akarok mérni. Asztalt kell fabrikálnom, mert enni akarok róla, és írnom kell, mert tudnom kell, milyen az alkotás öröme.
.. és így működik az autószereléssel, az öngyógyító tevékenységgel, a meditáció nyugtató hatásával, a komposztálás takarékosságával, a kerékpározás szabadságával....
Jó ez így?
Ma valami nagy szombat van. Nufi elvitte az apját a templomba, és előtte kérte, hogy nézzem meg a plébániája honlapján az idézeteket. Nem találtunk mára előírtat.
Én poénra vettem, és megjegyeztem, hogy a tegnapi nagy böjtölés miatt biztosan szédelegnek és hallucinálnak szegény hívők. Ilyenkor egy félreolvasás bajt is okozhat. Jobb, ha a szakember olvas nekik.
Szerencsére van humorérzéke.

4 megjegyzés:

  1. "Csinoska" lett a sámli.
    Tetszik az "agyalgásod", de egyet mondanék hozzá.
    A hozzád fogható emberek nem kerülnek a szemétdombra.
    Kellemesen eltöltött Húsvétot kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  2. Erre azt mondaná volt kollégám:
    "Buktával dicsérd a napot!" Én lekvárossal szeretném, de azt is lisztből készítik. Tehát a bukta kimarad.

    VálaszTörlés
  3. Nézz be hozzám, meghívlak egy játékra.

    VálaszTörlés
  4. Köszi, de péntekig nem vagyok igazán gépközelben.
    Bocs!

    VálaszTörlés