2013. február 2., szombat

Idézettel kezdeném


"Az emberiség igazi nagy gazdagságai mindig a magvalósíthatatlan álmok voltak; szerény nézetem szerint sohasem a megvalósult ábrándok gazdagították igazán a világot, sőt erős hitem, hogy a gőzgép, a telegráf és telefon egyszerűen a fejlődés szükségképpeni jelenségei voltak és semmiképpen sem dicsőségei az emberi szellemnek. Ezt úgy értem, hogy a modern társadalom különös berendezkedésével épp úgy meg kellett jönni a telefonnak, mint ahogy megjön a sokat zongorázó embernél az, hogy megkeményedik a bőre az ujja hegyén...
Ami az emberiségnek nagyon kell, azt megkapja a természettől ingyen, minden dicsőség és handabanda nélkül - és ha Bell nem találta volna fel a telefont feltalálta volna más...
A telefont nem Bell találta fel, hanem az emberiség, amelynek szüksége volt rá.
A feltaláló nem egyéb, mint az én szükségleteim kielégítésére kiküldött rabszolgám... A nagyon szükséges találmányok feltalálásánál ezért rendszerint nem is egy, hanem tíz-húsz név kerül forgalomba, tíz húsz ember találja fel  egyszerre egy és ugyanazt a dolgot és néhány száz marad névtelenül, aki szintén dolgozott rajta, de eredménytelenül."Az idézet Molnár Ferenc tollából származik. Egy Vasárnapi krónikák   c. sorozatból.
Az eredetit nem láttam, én is idézetként találtam a Rádiótechnika 1981/10-es újság RT kalendáriumában. Szépen összecseng Szendi Gábor véleményével. Nála is többször olvastam a 'felfedezések' időpontjáról azt, hogy akkor fedeznek fel valamit, ha arra szükség van.
Ha pedig nem misztifikálom a felfedezést, akkor mindannyian folyamatos felfedezésben töltjük az életünket. Egyáltalán nem érdemes kétségbe esni azért, mert egy felfedezés nem old meg semmit. Ez a világ rendje.
A technikai felfedezések kényelmesebbé tették az életünket, s ezért sorvadunk, vagy specializálódunk.
Aztán a felfedezés pedig az lesz, amit Attilánál is látok. Hogy a fürjek tojnak kakas nélkül is.

2 megjegyzés:

  1. Hogy a fürjek tojnak kakas nélkül, egy kicsit pozitívra dönti a mérleget, mert akkor nem kell muszáj három tojóhoz egy kakas, illetve felesleges táp pusztító, és az élelmezésen dől meg minden, hogy mennyi a hasznod a tojás értékesítéséből. Akik eddig is tudták ezt, nem fogtak neki fürjezni, mert ők úgy tudják, hogy kényes madár a fürj. Pedig nem az. Én már két dolgot tudok, pedig két hete csinálom. A profik, akik tudják, hogy kakas nélkül is van tojás, nem tudják, hogy nem kényes..."folyamatos felfedezésben töltjük az életünket..."

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a kakas a 'madártermeléshez' fontos. Hogy a fürjeket tenyészteni is sikerüljön, nem is egy kakasra lesz szükséged, meg több ketrecre is. A belterjes tenyésztés minden állatnál elkorcsosuláshoz vezet, szóval ha hosszú távon gondolkodsz, akkor nem minden tojást eszel meg-adsz el, vagy annyira olcsó a madár, hogy megéri mindig újat venni?

    VálaszTörlés