2013. február 2., szombat

Idézettel kezdeném


"Az emberiség igazi nagy gazdagságai mindig a magvalósíthatatlan álmok voltak; szerény nézetem szerint sohasem a megvalósult ábrándok gazdagították igazán a világot, sőt erős hitem, hogy a gőzgép, a telegráf és telefon egyszerűen a fejlődés szükségképpeni jelenségei voltak és semmiképpen sem dicsőségei az emberi szellemnek. Ezt úgy értem, hogy a modern társadalom különös berendezkedésével épp úgy meg kellett jönni a telefonnak, mint ahogy megjön a sokat zongorázó embernél az, hogy megkeményedik a bőre az ujja hegyén...
Ami az emberiségnek nagyon kell, azt megkapja a természettől ingyen, minden dicsőség és handabanda nélkül - és ha Bell nem találta volna fel a telefont feltalálta volna más...
A telefont nem Bell találta fel, hanem az emberiség, amelynek szüksége volt rá.
A feltaláló nem egyéb, mint az én szükségleteim kielégítésére kiküldött rabszolgám... A nagyon szükséges találmányok feltalálásánál ezért rendszerint nem is egy, hanem tíz-húsz név kerül forgalomba, tíz húsz ember találja fel  egyszerre egy és ugyanazt a dolgot és néhány száz marad névtelenül, aki szintén dolgozott rajta, de eredménytelenül."



Az idézet Molnár Ferenc tollából származik. Egy Vasárnapi krónikák   c. sorozatból.
Az eredetit nem láttam, én is idézetként találtam a Rádiótechnika 1981/10-es újság RT kalendáriumában. Szépen összecseng Szendi Gábor véleményével. Nála is többször olvastam a 'felfedezések' időpontjáról azt, hogy akkor fedeznek fel valamit, ha arra szükség van.
Ha pedig nem misztifikálom a felfedezést, akkor mindannyian folyamatos felfedezésben töltjük az életünket. Egyáltalán nem érdemes kétségbe esni azért, mert egy felfedezés nem old meg semmit. Ez a világ rendje.
A technikai felfedezések kényelmesebbé tették az életünket, s ezért sorvadunk, vagy specializálódunk.
Aztán a felfedezés pedig az lesz, amit Attilánál is látok. Hogy a fürjek tojnak kakas nélkül is.

2 megjegyzés:

  1. Hogy a fürjek tojnak kakas nélkül, egy kicsit pozitívra dönti a mérleget, mert akkor nem kell muszáj három tojóhoz egy kakas, illetve felesleges táp pusztító, és az élelmezésen dől meg minden, hogy mennyi a hasznod a tojás értékesítéséből. Akik eddig is tudták ezt, nem fogtak neki fürjezni, mert ők úgy tudják, hogy kényes madár a fürj. Pedig nem az. Én már két dolgot tudok, pedig két hete csinálom. A profik, akik tudják, hogy kakas nélkül is van tojás, nem tudják, hogy nem kényes..."folyamatos felfedezésben töltjük az életünket..."

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a kakas a 'madártermeléshez' fontos. Hogy a fürjeket tenyészteni is sikerüljön, nem is egy kakasra lesz szükséged, meg több ketrecre is. A belterjes tenyésztés minden állatnál elkorcsosuláshoz vezet, szóval ha hosszú távon gondolkodsz, akkor nem minden tojást eszel meg-adsz el, vagy annyira olcsó a madár, hogy megéri mindig újat venni?

    VálaszTörlés