2009. november 28., szombat

Nufi tanít








Engem is, nem csak az angol-tanítványokat.
A blogom olvasottságát egy jó cím, egy érdekes kép feldobná. Én meg puritán módon - számmal - jelzem, hol tartok éppen.
Sehol.
Emésztem a Keresztapát. Emésztem a fasizmus szót. Elolvastam a wikipédiából a szócikket.
Aztán németül is. Ott kevesebb magyar vonatkozás van.
Tekintélyelvű kormányzás. Talán a legrövidebb meghatározás.
Belekukkantottam a talján változatba is. Sokkal hosszabb. Meg sem próbáltam értelmezni. De azon a lapon vannak képek is.
Nekem inkább a korrupció tűnik fel.
A korrupció hivatalosan űzhető változatai. A lobbizás már megmagyarázott fogalom volt a fejemben, és most a pályázatíró csoportosulások ütöttek szöget a fejembe.
Létezik a pénzügyi irányítása ennek a földrésznek. (egyik?) Központi pénzalapját kezeli az EU. Itt pedig vannak a csóró magyar honpolgárok, akik szeretnének valamit csinálni.
Ahhoz már túl kényelmesek, hogy a házukat, autójukat, bármijüket pénzzé tegyék (RESET), s pusztán az agyukkal dolgozzanak. (Inkább személytelen pénzből. De jobb kifejezés rá, hogy nem visszaforgatott pénzből. A visszaforgatandó tőkét a ma működőképes vállalkozók elég látványosan felélik.)
Ehelyett megbíznak egy csoportot, aki érti ennek a kormányzatnak a nyelvét, és tudja hogyan lehet megszerezni a pénzt.
Lehet ez szabványosítás is, de nem fogja megállítani az értékteremtő elmét az alkalmazó logika kényelmével?
Hurrá! Megint létrehoztunk egy csoportfajtát (osztályt?) amely termelő és a fogyasztó között költségnövelő.
Jó, vagy nem jó?
Mindenképpen kikerüli a szabad versenyt. Nincs benne a tőke felhalmozása. Átlépi, s a beilleszkedő elmének ad utat. "Ha használod a mi pénzünket - s mi megmondjuk, hogyan - kaphatsz belőle." Ezzel belép az emberke a mókuskerékbe. Minden lépte kiszámítható lesz, mert a kerék küllői visszatérnek, és a világ nem változik, nem halad, de elfárad. Aki kiszáll, csak izmosabb lehet, de az energiája elveszett.
Lubickolnék még a képzavarban. Ha a mókuskerékre generátort szerel valaki, és a termelt energiát akkumulátorba tölti, valami neki is maradhat.
Hadd gondolkodjam megint!
A páromnak van egy ismerőse. Mozgássérült. Vergődik a világban. Fejlett igazságérzete miatt nehezen illeszkedik be bárhová. Most éppen olyan céget talált, amelyik pont ennyire halmozottan hátrányos helyzetűeket foglalkoztat, s az államtól kapja hozzá a pénzt.
Hol itt a svindli? Hát jövedelem nem termelődik, mert e pályázatíró cég alkalmazottai - az ismerős szavaiból ezt vettem ki (szubj.) - alkalmatlanok erre a feladatra.
Ez a mozgássérült ismerős komolyan véve a feladatát megpróbálta a páromat pályázatra buzdítani, s ha sikerül, akkor a cége sikerdíjat kér majd belőle.
Nufi ügyesen tisztázta vele, hogy mi a különbség a barátság és az üzlet között. Ezután megkapta a részleteket is.
A cég nem adja oda az államtól kapott bért -amely a munkaszerződésén a bejelentett összeg 80%-a - hanem csak a nettó 80% összeg felét.
Ez volt az ígéret. Mert szeptembertől áll alkalmazásban, s a diplomás állásra járó 165 bruttójából megkapott 30 ezer Ft körül. Nem havonta. Összesen.
Az állam tehát még így is támogat, de kiket?
Ezeket az adatokat nem tudom ellenőrizni, s csak másodkézből kapom. Bárki szépíthet rajta, vagy dramatizálhat, de az ördög a részletekből pislog elő. Nem légből kapott történet.

3 megjegyzés:

  1. Igazad van a költségnövelés megkérdőjelezésében, márnint, hogy mennyire értékteremtő egy ilyen közbülső állomás. Ellenben, ha nem veszi igénybe az ember, akkor tényleg csak "izmosodik" (:-D), vagy az egész életét azzal töltheti, hogy keres és kutat, mit hogy kell megcsinálni, azaz a produktivitás rovására megy.

    Az ismerősötöknek ezzel a munkaügyi bíróságra kéne mennie. Kérdés, hogy dolgozni akar vagy pert nyerni. Bár az ő helyzetében – nem az állapotára utalok, hanem a kifizetés minőségére – szerintem nem lehet kérdés.

    (Ez ugyan ízlés kérdése, de a blog színein még nem gondolkodtál el? Nem olvasható túl konnyen. Bár én az utóbbi időben nagyon vaksi lettem.)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Makka!

    A blogom színe a kedvencem, de már látom, hogy alkalmazkodnom kell az LCD-sek táborához. Nekem a 15 éves SONY monitoromon egy megnyugtató szín, és zöld az élő természet, vagyis minden illik hozzá.
    Az ismerősünk Nufi ismerőse, és Nufitól is hasonló tanácsokat kapott. Bennem is felmerült mindenféle gyanu is, mégis meghagyom a döntés jogát a küzdőnek.
    Az első kérdésedet pedig most rágom. Mert nem tudom, hogy jó-e specializálódni ilyen mértékben. Kiszolgáltatottá tesz, de ha valamire tényleg tud valaki szakosodni, akkor ugyanúgy - kis késéssel - másra is.

    VálaszTörlés
  3. A zöld nekem tetszik ám.:) Csak szerintem úgy könnyebben olvasható egy szöveg, ha a háttér a világosabb és a karakterek pedig a sötétebb színben pompáznak.:)
    De mondom, nekem speciálisan rossz ez, mert fénytörési gondjaim vannak, és éppen nincsen megfelelő szemüvegem, plusz az utóbbi időben érezhetően sokat romlott a szemem, de ezt most anyagilag nem tudom követni.
    Ahogy majd öregszem, jobb lesz, mert akkor majd a szemmozgató izmok renyhülése miatt jobban összejön majd a két keletkező kép, de addig sajnos várnom kell. Nagyjából olyan 60-65 éves koromig mindenképp.:)

    De nehogy alkalmazkodj pusztán az én nyűgömhöz, majd felnagyítom a betűket és úgy olvaslak. A blogod legyen olyan, amilyen neked tetszik, én sem változtatok semmit, amennyiben csak valaki kifogásokat emel, ha nekem nem tetszik esetlegesen a végeredmény.:)

    VálaszTörlés