2009. január 21., szerda

FRIDERIKUSZ EDDIG

Kivégeztem a könyvét három nap alatt.
Jó volt? Még nem tudom.
(Az olvasási szokásaimról annyit, hogy még kölyökkoromban keletkeztek, és ma sem tudok rajtuk változtani. Lehetőleg lendületből végigolvasni a kiválaszott könyvet.)
Ez a riportkönyv egy riporterről szól. Tehetséges ember ír magáról, és ha ezután az utcán találkoznánk, valószínűleg szervusszal köszönnék neki. Nem tiszteletlenségből, hanem mert úgy beszélt hozzám, mintha én is ember lennék a környezetéből.
Azért van pár borzongatóan rossz szájízem is. Ötven évesen kiszorulni a médiából egy munkamániás(nak látom én) embernek, feldolgozhatatlan élmény lehet. A párom szerint már az ATV is zugadó a három nagy mögött.
Szeretném hinni, hogy Sándor össze bír kaparni akkora tőkét, amivel saját országos médiumot alapíthat.
Vitray Tamás, és a számomra ismeretlen nevek csak azért lehetnek akadálya az ő önmegvalósításának, mert (F.S.) dolgozni akar.
Annyira bennem van, és még mindig nem tudom igazán megfogalmazni, mégis belefogok.
A mostani vezető osztály vagy réteg egyszerűen olyasfajta szereptéveszmében él, amiben fel sem merül, hogy a termelés mögött emberek vannak.
Egy alkalmazott feladatköréhez a munkaköri leírásokban mindig ott szerepel, hogy és amivel még megbízzák.
Specializálódjunk, tanuljunk, stb.... aztán amikor egy feladatkör megszűnik, fölöslegessé válik az ember, különösen, ha dolgozni akar. A gondolkodás kifejezetten hátrány. Lassítja, akadályozza a folyamatokat.
Apám zenész. 1968-ban elhagyta az országot, s az NSZK-ban élte vidáman az életét. Ez csak annyiban fontos, hogy 12 év után láttam újra, és utána is 4-5 évenként. Ez a szakaszosság azt is megmutatta, hogy 81-ben még gyönyörű kerthelységben játszott, egyik helyről a másikra hívták. A 80-as években már panaszkodott a diszkókra. A gépzene megöli a szakmáját. Ma pedig örül, hogy sikerült összeszedni a nyugdíjhoz szükséges éveket. A tangóharmonikája már csak akkor kerül elő, ha a barátja felkeresi a gitárjával, hogy játszanak valamit.
A 80-as években vonult ki az elektroncsöves technika a szakmánkból. Nem is értettem, hogy mi bajuk van az 'öregeknek' az integrált áramkörös készülékekkel. Nekünk a tananyagban még szintén ezek a lámpás készülékek voltak, de a boltban lehetett kapni a szakirodalmat. A javítás közben vettük fel az információt.
A 90-es években csúszott be az internet a szakmába. Pl. 95-ben egy amerikai cégnek javítottam a monitorjait, és
a dokumentációkat már elektronikusan kaptuk. Hozzászoktam, hogy a ház körül adódó javítani valóhoz kapcsolási rajz nincs, legfeljebb az alkatrészgyártók honlapjáról letölthető dokumentációból lehet bővíteni a fejemben lévő rendszert.
Ma mi van? Hasonló.
Szidjam a silányodó készülékeket?
Szegény Fridi is megéli, hogy hiába gyűjti a világ minden részéből a szakmája javát, a politika nem emberekkel foglalkozik, hanem mutatókkal, számokkal. Aki pedig csak számokkal foglalkozik, az olyan kimutatást készít, amely alapján a méhecskét el lehet távolítani, és 10111011110001 -gyel lehet helyettesíteni.
Ráadásul a csak számokkal foglalkozó egy olyan ponton ül, ahol ő is csak egy szám. Illeszkedik abba a halmazba, és Fridi nem.
Nem fejezem be még, csak abbahagyom. Friderikusz Sándorra nekem szükségem volna. Nem baj, ha nagyképű, az sem, ha igaza van. Féltem a korosztályát, melyhez magam is közeledem. A pénz hamar elfogy, s ha vele is így el lehet bánni - márpedig neki van neve Magyarországon - akkor bármelyikünkkel.

4 megjegyzés:

  1. Szia Hanczúr!

    Te sem maradhatsz ki ölelő karjaimból :-))

    Ez a tiéd is:

    http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/01/virtulis-lels.html

    Majd megolvaslak, de most nagyon el valék havazva... :-))

    VálaszTörlés
  2. Ja az enyém is integrált ölelés volt...:)

    Fridi: nem olvastam a könyvét, de nekem is szimpi, mert szeretem a fanatikus embereket. Nálam ez azokat jelöli többnyire, aki hisz valamiben és szívvel-lélekkel megtesz mindent, szembe úszik az árral. Jó értelemben.
    Általában partra vetve kell birkóznia, de birkózik!

    VálaszTörlés
  3. Ezeket az öleléseket majd inkább személyesen! Igérem, úgy nem fogom kikerülni.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Hanczur!
    A várva várt körkérdés:
    http://napmatka.blogspot.com/2009/01/fuggosegrol-es-konyharol-meg-ami.html

    VálaszTörlés