2013. január 6., vasárnap

Kihagytam két bejegyzést

... mindkettőt még Miskolcon írtam, és egyik sem jó.
Ha itthon követem el, akkor biztosan kiment volna, de így felülbírálom magamat.
Pár fényképet próbáltam összekötőszöveggel összehozni, csak nem lett természetes. Maradt a notebookomon.
Itthon meg belefogtam egy öreg Grundig magnó helyreállításába. 1974-es kazettás magnetofon.
A biztosíték vezetékkel pótolva. Átforrasztott részszál volt a panelen. Az aljzat oxidos.
Kiemeltem a nyomatott áramköri lemezt, és kimostam zsíroldóval. A mechanika tisztának tűnt. A doboz fogantyúján az aluborítást mr korábban visszaragasztottam. A hangszóró vezetéke leszakadhatott, mert ronda dunccsal rögzítették a panelhoz az egyik szálat, a másikat pedig a csatlakozóba nem sikerült beforrasztani.
Kihúztam a tüskét, és kiegyengettem, de még nincs befejezve.
A bizti panelrészét már én törtem le. pillanatragasztóval és vezetékkel szinte láthatatlanul visszavarázsoltam.
Közben elment az  önbizalmam, és inkább a távirányító ellenőrző műszert próbáltam befejezni, de minden madzag leesett, rövid volt, akadályozott. Bár működött, az indikátor műszer kivágódott, vissza kellett vennem a műveleti erősítő erősítéséből.
A Videoton érzékelő felfúrásakor elbarmoltam az előlapot.
Ma nem voltam a topon.
Megundorodtam tőle.
Alighanem újra fogom tervezni az egész dobozt, és kisebb hangszóró, és valószínűleg pc táp ketrece lesz a végső megoldás.
Annyira szeretnék már egy jó dobozt fabrikálni.
Nézegetem ezt a Grundig magnót, és látom azt a rendet, amit ez a szász fickó megalapozott.
Semmi különös, de felnéztem mindig a német holmik rendjére. Célszerű, áttekinthető, és szép is.
De tényleg csoda.

A kis c420-asfelvétel lejátszás kapcsolójában még aranyozott érintkezők


, és ....
Vannak emlékeim ebből az időszakból. Az MK21-es magnó. Jó nehéz vasmonstrum. Valahol pihen egy a pincében. Hallani még nem hallottam. Valakitől kaphattam, és félre került. Mint sokminden más.
De ez nem fog. Ahogy a műszerkém sem. Csak befejezetten kerülhet le az asztalomról.

2 megjegyzés:

  1. Volt egy ilyen magnóm. Szerettem. Úgy voltam a magnókkal, mint ma az autókkal. Mindig lerobbanás előtti időszakban kerültek hozzám, akkor tudtam ígérni részletre vásárlást érte. Aztán addig javítottam, amíg már csak doboz nélkül mentek, aztán anélkül se. De volt "Gründing" magnóm!

    VálaszTörlés
  2. :-)
    A Grundig márka először 'licenciás' készülékként volt a kezemben. Általános iskolába jártam, és anyu unokahúga lakott nálunk, Erzsike. Iskolás volt ő is,- gimi után eü. nővérnek tanult - és az udvarlója hozta el hozzánk a ZK120-as szalagos magnóját. Akkor bolondultam bele a magnókba. Vagy még előtte? Mindegy, tudom, hogy mindig visszaálltam a számlálóval oda, ahol hagyták, ezért csak az egyik oldalt hallgattam a szalagon, de azt sokszor.
    Persze volt a kezemben utána tranzisztoros változata is. A ZK140T. Középiskolában volt a stúdióban, meg talán javítani is hoztak anno.
    Apámnál volt egy kisrádió. Szintén Grundig. Nagymama elhozta tőle, és már én hangoltam át. Amikor pedig valami nagyon tönkrement benne, nekem is adták. (Rondán szétmarta a z elemből kifolyó trutyi itt-ott.
    Az elemrugókat csiszolgattam már akkor is, de többször két vállra fektetett a skálahúrja. Az eredeti elszakadt, amit pedig én tudtam belefűzni, az nem viszi a forgókondit.
    Inkább emlék, mint rádió.
    Aztán vettem egy tévét is. Azt az unokatestvérem nyúlta le. Később anyunak vettem zsebrádiót Grundig gyártmányút, és rádiósmagnót is. Ez utóbbiban most karácsonykor kellett fényesre radírozni a ki-bekapcsolót.Illetve a motorját is szét kellene szedni, de ahhoz nem volt elég jó szerszámom Miskolcon, anyu meg úgyis rádiót hallgat rajta. Majd nyáron viszek bele motort, és a rosszat Komjátiban helyrepofozom.
    Röviden ennyi a Grundig mániám.
    Ja, nem, mert amit Komjátiban nézek, az i Grundig tévé. Nem tudom hány éves volt, mikor megvettem, és anyunál is üzemelt vagy 6-7 évet. Már ronda volt a képe, de került egy olyan Metz, amiből átraktam a képcsövet, és meghálálta.

    Majd elfeledtem. Éva - nagynéném - nekem adta a ZK 120-as magnóját, és sokáig pihent a pincében. (A magnó) A motorjából majdnem csiszoló lett a fülbevalókhoz, de nem volt elég erős. Utána lett az eszterga a megoldás.
    Őrzök még egy reklámújságot. Grundig oszcilloszkópot hirdet.
    Nagyon fájt érte a szívem, de nem tudtam rá összevakarni a rávalót.
    Sebaj!
    Ebből a képen látható masinából lesz még magnetofon.
    Ha még megvan a Tiéd, postázd el, és hátha meg tudom csinálni Neked! :-)

    VálaszTörlés