2012. május 21., hétfő

Belekeveredtem

Ma még rágódom a tegnapi kotnyeleskedésemen. Hogy kellene bocsánatot kérnem Fricitől. Mert én hozzátettem egy olvasó (a magam) véleményét, de ő finoman figyelmeztetett, hogy schuster a kaptafához!
Volt főnököm jut eszembe, aki már odafentről figyeli, hogyan csetlek-botlok. Tőle kaptam ilyen üzeneteket utoljára. Mennyire hiányzik!
A hét végén végigszaladtam egy Wass Albert könyvön. (Halálos köd Holtember Partján) Sajnos nem az én világom. Levettem a polcról Jókait. (És mégis mozog a föld). Sokkal olvashatóbb. Bár küzdök a tömérdek latin szóval. Ebédnél Németh László versekről, középkori művekről írott könyvét olvasom fel Nufinak, és simogatom a falat a gipszes duncsokkal. A glettelés talán túlzás, bár simul a fal a fürdőszobában. Közben a bohócomon jár az agyam. Mennyire elaggott az akkori stílusom, és már a kirakása is sokadik kísérletre sikerült a honlapomon. Hol hosszú sorokkal vágta ketté az oldat, és belefúródott a jobboldal képeibe. Olvasni nem lehetett. Hol többfajta betűt váltogatott, és kisebb-nagyobb hézagokat hagyott a sorok között. Ha pedig kicsurpáltam a tömérdek HTML kódot, akkor ömlesztve jelent meg a végeredmény.
Ezt a szövegszerkesztőknek köszönhetem, amiket használtam, s most minden utódprogram a maga képére akarja formálni. A crtl-c crtl-v (Copy and Paste) használhatatlan.
Ezután pedig jött a fordulat. Belebámultam a könyves szekrényembe, és kihúztam a bibliámat. Nagymamától örököltem. Van benne párszáz Pengő, és régi húszforintos, meg tízes is. Előkerestem a tíz parancsolatot. Már csak azért is, hogy semmi összefüggés ne legyen a mostanában végzett tevékenységeimmel.
Meglátogattam a Wikipédián is az értelmező oldalt. El is akadtam az értelmezésben. Pedig világos, mert mindenki ugyanúgy értelmezi.

Ló-jihje ləchá elohím achérím al-pánáj.
Ne legyen(ek) neked más istene(i)d énelőttem.[j 3]

Mi ez az énelőttem? Vagyis hogy ő a főisten, s ebből kopott ki a többi? Mert ma már az énelőttem sehol sincs.



Katolikus Evangélikus
1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj! Én vagyok az Úr, a te Istened. Ne legyen más istened!
 

Igazán nagy bajok vannak, ha már az elején elakadok. Pedig most nem kötekedni, okoskodni, vagy cáfolni  ültem le. Rossz fiú voltam, és egyféle büntetésnek szántam e tíz parancsolat feldolgozását.
Hogy ne a bohócom foglalja az agyam, hanem valami emberi. Amivel a fizikai munka belülről frissíthető.

10 megjegyzés:

  1. uuupsz...mihez nyúltál? Tudtad, hogy van például több kiadású református biblia? Már bennük is vannak ilyen elvi eltérések. Megvettem az eredeti Károli fordítás hasonmás kiadását. Számomra az érthetőbb, mint a modernebb fordítások.
    Három négy magyar nyelvre, különböző vallású Bibliában összevetettem a főbb elvi kérdéseket...a hajad az égnek áll. A Bibliákat hamisítják. És ez nem paranoia. Csak el kell őket olvasni. Megtalálhatók a legtöbb antikváriumokban.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom. De majd Te megmondod. 8^)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokáig dolgoztam azon, hogy összevessem ezeket az égbekiáltó félrevezetéseket. Aztán elakadtam ott, hogy minek? Kinek? Te is arra a végkövetkeztetésre jutottál, hogy kell a vallás. Most jöjjek én és rontsam az emberek álom ünnepeit? Úgysem érdekelné őket az igazság. Tudod mi volt a röhej azokkal a részeges és kártyás buddhistákkal? Az emberek nem azon botránkoztak meg, hogy kártyáztak és kurváztak, hanem azt mondták, hogy biztos valami belső erők akarják lejáratni azokat a talpig becsületes szerzeteseket.
      Meg vagyok győződve, hogy egy tanultabb, ráérősebb ember mellényzsebből elő tudná rántani ezeket az eltérítéseket, de nem teszi, mert nincs értelme. Azok az eltérített szövegek, melyekből a vallásos dogmákat fabrikálják, a vakon híveknek vannak aláhúzva, nem az igaz keresőnek.
      Néha azt is megbánom, hogy írok ezekről a dolgokról. Csakis azért írok le dolgokat, mert tudom, hogy úgy ahogy én leírtam, még nincs leírva. Nézd meg ezt a sok barmot. Amikor a keresztségről van szó, legfeljebb azon vitatkoznak, hogy csurgatva vagy alámerítkezve kell csinálni. Hogy a keresztség mint rituálé Jézussal véget ért, senki nem tárgyalja. Pedig le van írva. De ha a vallások azt mondják, hogy nincs leírva, akkor nincs leírva.
      Ma hallottam a rádióban egy reklámot, amely a világvégéhez kötötte az eladni valót. Hogy a világ megy, de mi maradunk. Nem gusztustalan? Na ilyenek számomra a vallások papjai. És a sok majom vevő, aki még röhög ezen a barom szellemességen, a hívek.

      Törlés
    2. Én ebben is az 'evolúciót' fedezem fel. A szöveg úgy frissül, hogy a tatalom igazodik a hatalomhoz. Mármint Mózes még sokistenhitű embereket térített, és főhelyre állította a maga istenét. Utána, amikor államvallássá, de mindenképpen politikai és gazdasági erővé lépett elő a katolikus egyház, eltörölte a korábbi isteneket, vagy szentekké léptette elő fontos tagjait. Ezek lehettek közbenjáró alistenek.
      A reformátorok ebben találtak bálványra, és kigyomlálták, majd a katolikus egyház is megszabadult a fölöslegessé vált szótól.
      Megkérdeztem Nufit is, akinek más a megközelítése. Ez a szöveg fordítás, és az eredeti nyelvet kellene bírni hozzá, hogy az értelmezés is jól közelítsen Mózes szándékához.
      Hm. Tényleg érdekes játszótérre bukkantam.

      Törlés
  3. A Frici "möstersége" nekem is nagyon hiányzik. Elgondoltam, hogy ki is lenne az a környezetemben, sőt, a nagyvilágban, akire azt mondhatom, hogy fölnézek rá. Hogy iszom a szavait. Hogy követem a tanácsait. Mert egy az, hogy Fricinek plagizálom a stílusát, de ahogy te mondod, hiányzik az az ember, aki szeretettel, aggódva azt mondja nekem, ez lenne jó, az lenne jó. Nincs ilyen ember. Nincs olyan ember sem, akivel egy kib... kávéra leüljek és kibeszéljem magam. Elnézném neki azt is, hogy szivarozik. Néha az is segítene. A környezetemben csak irigy, bunkó vagy orrát magasan hordó beképzelt van....

    VálaszTörlés
  4. A Bibliákat -érzésem-szerint- olyan régóta hamisítják, hogy nem is tudható, ... volt egyáltalán eredeti?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűha. Lehet, hogy hamis a bibliám? Nem hiszem, még egyszer sem harapott meg. :-)

      Törlés
    2. Nem mindenütt ismerik a hamis szót a kutyákra. Csak ahol igen, ott értik az utóbbi válaszod. Pesten például nem mondják. Nem kötözködésként, csak magyarázatként írtam. A Bibliához pedig csak annyit, hogy a hívők úgy gondolják, Isten - az eredeti szerző / sugalmazó - gondoskodik a lényegi szöveghűség fennmaradásáról évszázadokon és fordításokon keresztül. Sőt, úgy olvastam, ez nem csupán a hívők meggyőződése, régészeti leletek is alátámasztják.

      Törlés
    3. Köszönöm a kiegészítést. A hamis szót a kiszámíthatatlan, ugatós ebekre használom. Nem tudtam, hogy ez csak borsodi tájértelmezés.

      Törlés
    4. Én sem hallottam a hamis szót kutyákra. Érdekes. Megjegyzem.
      Jó pap is holtig tanul!
      Szóval akkor nincs is hamis biblia?

      Törlés