2012. május 4., péntek

A törpe


Nálunk a törpe nem az aránytalan testalkatú embert, vagy a mesék manóit szokta jelenteni. Nufi mindenkire használja. Melinda kisfiára - én Kukacnak hívom - az egerekre, meg mindenféle aprójószágra. Engem még nem törpézett le, bár szellemi törpeségem folyamatos töpörödésem egyre nyilvánvalóbb.
Nehezen dolgozom fel a kudarcaimat.
Tegnap végigvezettem egy hölgyet az otthonunkon. Már ahová be tudott lépni, mert a műhelyszobám zsufijába nem nagyon.
Igaz, a telefonos egyeztetésnél már azt éreztem, nem ez a hajlék kell neki, de  valakivel el kell kezdeni.
Valakit, idegent beengedni az otthonomba. Valakit, aki előtt én már csak a hibákat látom ebből a mindenségből, és mentegetőznék, hogy ez még nincs kész. Ez még csak így, és ez úgy indult, hogy volt két cserépkályha, meg hidegvizes mosogató a műhelyben, és egy falicsap, olyan öntöttvas. ami az ötvenes években kerülhetett fel, meg a lépcső is széttöredezve, meg két helyen beázott a tető nagyobb esők idején, és a csatornát is, meg a teljes vízvezetékrendszert én... én... én...
Most pedig a hőszigeteltre cserélt ablakok mellett hepe-hupás falat simogatom, meg a villanyszereléskor megrángatott plafonon támaszkodó buksim nyomát tüntetem el.
Eddig nem volt fontos. Most ronda.
Most zavarni kezd minden, hogy ez így nem élettér. Azaz ha el akarok menni innét, akkor másnak ez vonzó legyen.
Aztán a másik, hogy eladni. Valamit eladni, ami az enyém. Nem odaajándékozni, hanem olyan árat mondani, amiből tudom, hogy alkudni fognak, de mennyit?
Ha kimondom, amire szükségem van a költözéshez, a házhoz, meg az illetékekhez, akkor abból akarnak majd alkudni... És hol van ez már a környékbeli házak négyzetméterárától.
Pedig talpon szeretnénk maradni. Nagyon szeretnénk talpon maradni.
Ezért hát én fogom bekísérni ide azt, akinek mesélnem kell arról, hogy mit szeretek itt. Arról, hogy ebből a házból, ebből az utcából nyolcvan éves koruk előtt  nem szólított haza a természet a néniket.

4 megjegyzés:

  1. Mondjad te is, hogy: "az a jó ebben a házban, hogy..." és találj ki valamit. Egy szóval se említs tetőbeázást, mert azzal a fixxel marad, hogy a tetőt le kell cserélni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ... vodkára. Mint az orosz viccben.
      A pályán veszteglő vonat ablakán kihajol egy utas, és megkérdi a kalauzt.
      - Miért állunk?
      - Mozdonyt cserélünk?
      - Mire?
      - Vodkára.
      A cseréptetős házon a beázás azt jelenti, hogy elcsúszott, vagy megsérült egy-két cserép. Azokat kell megigazítani, vagy kicserélni. Ez nem lapostetős szocialista találmány, hogy tízezres négyzetméteráron kell szurkos papírt teregetni rá.
      Amikor elállt az eső, felmentem, és helyreraktuk Laci szomszéddal.

      Törlés
    2. Az ilyen ingatlan vásárlási ábécében van egy ilyen tanács, hogy a kedves érdeklődő kérdezősködjön a szomszédoknál. Nos ha az én szomszédomnál fognak kérdezősködni, tudod mikor adok el valamit? Erich Köstner megírta már.

      Törlés
  2. Nem olvastam. Nem értek a kereskedelemhez. Nem értek én semmihez. Közben jövök rá, mit kell csinálnom a szakmai dolgokban is. Ha nem látom meg a megoldást, akkor nem is lesz.
    Megnéztem a filmedet. A postásodat. Ha nem Te írod, valószínűleg nem néztem volna meg. Nekem túl amerikai. Persze ettől még a mai kor meséje, mint nekünk volt a Nagy Indiánkönyv, meg a Winnetou. Nem a mai gondolkodásomhoz passzol. Pedig a mai gondolkodásba kell beillesztenem, hogy el tudjunk menni innét. Illetve nem vagyok egyedül, hogy nulláról kezdhessek, vagy belebukjak küzdelem nélkül.
    Komolyabban kell vennem magam. Nem visszaesni a kávéivásba 1-2 hónapos szünetek után. Ma is ekecselni kellett volna az ablakon, és nem Laci szomszédot kergetni, hogy befejezzük a betonozást.
    Az csak egy újabb elém tett feladat, amin már rég túl lehetnénk, de nem mondtam nemet. Pedig már megtanulhattam volna az aknaásás és betonozás kárán.
    De mondhatnám a tápegységemet is, amit két nap alatt kellett volna összerakni, s már hónapok óta nincs kész. Működik, csak a doboz lett Luca széke.
    Holnap lesz nyolc éve, hogy Nufi belépett az életembe. Jobb lenne azt a napot neki adni, mint Laci szomszéddal betonozni. És mégis, mégsem fogok nemet mondani.
    Hát ez is én vagyok.
    Ha megállítanak 5 percre, már nem tudok visszatérni, csak újat, vagy újra kezdeni. Ami addig volt, már elveszett.
    Talán kellene belém egy navigátor, ami géphangon beszólna nekem ilyenkor: "ÚJRATERVEZÉS".

    VálaszTörlés