2011. október 25., kedd

Vajon mennyire vagyok irányítható?

Biztosan nagyon. Biztosan a reklámország polgári áldozata vagyok én is, pedig ellenállás van bennem.
Nem szoktam észrevenni a plakátokat, és nem fedezem fel az újságok címlapját sem.
Nufi kívülről fújta a celebek nevét, amikor én még azt sem tudtam, kicsodák. Aztán a főzőműsorral az én 'köztudatomba' is beköltözött néhány.
Tegnap kaptam egy jutubis filmajánlót. Balázs vodafonos reklámját elemzi. Szinte miliméterenként és mozdulatonként megy végig a pár percen. Az az érzésem, hogy az alkotó akarja megmagyarázni, mi is szerepel a képen, mert mi hülyék vagyunk az értelmezéshez.

Én mindenképpen, mert akkora tuskó van az agyam helyén, hogy a 6osokat sem fedeztem fel, meg a piros-fekete papkellékeket. Hogy mindenki csakis az egyházból merítheti a poharát, ha kultúrára szomjazott.
Nem jártam soha hittanra és nekem a bibilia is egy történelemkönyv, amit akartam már elolvasni, de mindig elaludtam rajta.
Nufi ma felvetette, hogy a talán sátánista egyház így jelzi, hol a gyülekező.
Hol talá rokonlelkekre az élvhajhász.
Közben idézetek Az ördög ügyvédje c. filmből, meg reklámfotók a világ más tájairól is. A vércsepp 6-os a kuklukszklan emblémájából nekem teljesen új volt. Már a svasztikát sem értelmeztem. Pedig a wikipédián jókora cikket találtam róla. Másnak ez is fontos.Jó lenne tudni,... mindent jó lenne tudni. Időnként eszembe jut a Ja hacsu vszjo znaty film a kölyökkorom vasárnapjaiból.
Aztán felébredek, mert ennél egyszerűbb teendőim is vannak, és amit saját szórakoztatásomra csinálok - most éppen balance modulátorhoz* fogok trafót tekerni - az is eléggé megfogja az erőforrásaimat.
Ezentúl minden magamért, magam jutalmazása érdekében tett lépésem értékeljem, és mondjak le róla?
Van egyáltalán egészséges egyensúly?
Az önzés fékje maga a táradalom. Mindenki akadályoz az önzésben, a végleges befordulásban.
Keressem állandóan az isten és a sátán küzdelmét?
Nem. Ez értelmetlen.
Ez a film felhívta a figyelmemet arra, hogy még jobban figyeljek a reklámokra, pedig  már eddig is zavaróan sok. Értelmetlenül időt vesz el az életemből.
Nem elég nekem azzal küzdenek, hogy a környezetem és magam között megtaláljam az 'optimális'-t. Az ésszerűt?
Nekem hiába üzen Balázzsal a Vodafon, mert az ő általa kínált szolgáltatás most nekem nem termeli ki a befektetést. Hiába üzen a sátánista egyház, mert a 'nekem jár' fogalma sohasem létezett. A nekem jut fogalma sokkal valósabb. Ha nem jut, akkor sem tragédia, mert jut más. Az élet teljes csecsebecsékkel, és nélkülük is. Le lehet élni egy életet egy szobában és egy börtöncellában is. Miben különbözik egy portás egy napja a börtönben magára zárt elítélttől? Számomra semmiben, mert egyik sem voltam még. De mindkét fajta ember megszületik, és meghal. A kettő között él.
Ha most az internet szabadságát kellene megtalálnom, akkor nem éppen egy szobában billentyűzök? Vagy ha már Vodafon, akkor a mobil internettel egy hegycsúcson - mert a "szabadságot" egy magaslatról nézve látható térnek szokták fényképezni - nem azt a szobát viszem magammal, ahol élek? Mert nem a gombát fogom keresni, nem a bogarat átlépni, és csak a zörgésre kapom fel a fejem, pedig lehet, hogy őzet láttam volna.
Igazából kellett most ez a film. Nekem kellett. Reklámország állampolgára vagyok, és adóznom kell a figyelmemből. de szeretnék minél kevesebbel.

*Olyan részegység, ahol a hangjelet összekeverem a rádiójellel, és AM rádió vizsgálatához szükséges műszer lesz belőle, ha végre elkészül.

4 megjegyzés:

  1. Aki ennyire mélyen belemegy egy reklám elemezgetésébe, annak úgy kell! Megérdemli. Én maradok a jól bevált sémánál. nem érdekel, hacsak valami okból "szemet nem szúr". Vagy fület. Mint anno: a "müszi". :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem a sorozat tetszett, mert megmutatott valamit, ami mellett elmennék, de a második üzenete - hogy belőle merítsem a lényeget - pont ellenkezést vált ki belőlem.
    Viszont a művészetek erről szólnak.
    Ha egy négy vonalat tartalmazó papírlaphoz meghívsz egy művészettörténészt, és közlöd vele, hogy Picasso festette, akkor több órás előadást kaphatsz a krix-kraxról is, mert tömérdek szimbólum lehet benne.
    Nem véletlenül nem tudom, s nem is vágyom tudni a börtöncella, meg a portásfülke magányát miképpen dolgozza fel egy elme. Az enyém nem akarja ezt... sem, meg a reklámot sem.

    VálaszTörlés
  3. 1. Nufi egyátalán nem ismer sok celebet, mivel a tévét sem szokta bekapcsolni. Nálunk Hanczur kapcsolja be. Amíg vidéken volt, nem is ment a tévé.

    2. A merész következtetések levonását csak az értheti meg talán, aki nemcsak az első részt nézi meg ebből a filmből, hanem az egészet.

    3. Természetesen belemagyarázásnak is tekinthetünk dolgokat, de ez egy kicsit többnek tűnik. Ha nem magyarázunk bele semmit, akkor elég fura reklámfilm, legalább is a képek tekintetében.
    Ami az üzenetet illeti, nyilván minden reklám lehet egyfajta sátánista eszköz, amennyiben az "ént" állítja a középpontba, de magam részéről hiszek benne, hogy a világunkban működnek az embernél magasabb, jó és rossz intelligenciák, akárhogy is nevezzük őket. S talán nem mindegy, melyik táborhoz csapódunk tudatosan vagy öntudatlanul.

    VálaszTörlés
  4. A reklámokat nem szeretem. Mert a fiam agyát telerakják "béjblédekkel", aztán mikor látom hogy egy nyavajás műanyag béjbléd semmiség egy vagyonnal ér fel, na olyankor haragszom a reklámokra. Gondolom ez az ára az "ingyen" rajzfilmeknek.

    VálaszTörlés