2013. május 8., szerda

21 év után

Sziasztok!
Nem tudom, hány olyan bolond van, mint én, de én már megszoktam magam, nem újdonság.
1992 januárban jelent meg egy kapcsolás a Rádiótechnikában. Sorszelektor.
Ez a kis kapcsolás azt műveli, hogy kiválaszthatom vele a képernyő bármelyik részét, és végigvizsgálhatom egyenként a sorokat.
Ez nem csak zavarkeresésre jó, hanem az átviteli rendszer hibáit is láthatom a tévé képkioltás ideje alatt sugárzott mérőjeleken.
Ezt a bigyót már akkor megrajzoltam NYÁK panelre, és kimarattam meg az otthon meglévő alkatrészeket beültettem, és aztán bekerült dobozba. Aludt idáig.
Pontosabban pár hete vettem hozzá ic-ket, és mivel a panel elkeveredett, újra megrajzoltam, és összeállítottam. Sehogy sem akart működni. Még dobozt is kapott, meg saját tápegységet, és már mindenhol kerestem a hibát, még magamban is, de a mindennapi gyűrődés Béla műtéte és kórházi tortúrája miatt félre került, hogy majd Komjátiban.
Anyukám hetvenedik születésnapját ünnepelni végre csak lekevceredtem Miskolcra, és két éjszakát Komjátiba házunkban is alhattam. Végre odaültem a kisasztalhoz, bekapcsoltam a szkópomat, és kisilabizáltam, mit nem láttam meg addig. A panel első tranzisztorát fordítva kell bekötni.
Még bontottam használt tévéroncsból hozzá szinkronicét, és végre beindult.
Két napos ott tartózkodásom alatt még a haranghúzó automatikát is rábeszéltem a kisharang meghúzására is, meg András szomszédomnak antennabemenetet faragtam a rádiójára. Egyszóval jól teltek a napok.
Nufi is utolért. Vele ismét megmásztuk a harangtornyot, sőt megnéztük a katolikus templomot is. Készültek képek is. Még a füstölgőt is megszemlélhettem, meg a tömjénes bukszát.

Rövid nyaralásunk pedig ma véget ért. Itthon pedig előhúztam a 21 éve megkezdett panelt, és befejeztem. Immár két sorszelektorom is van. Az egyik már bedobozolva Komjátiban, a másik itthon. Az holnap kap dobozt... ha közbe nem jön valami. :-)
 

3 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szia!
      Még nincs kész, de nem jött közbe semmi. Csak mint emlegetni szokam:
      "Lassú munkához idő kell!"

      Törlés