2012. december 24., hétfő

Kicsire zsugorodva

Volt egy pár nálunk a héten. Nálam idősebbek. Megnézték a lakást. Érdeklődtek.
A hölgy az első pillanattól ellenszenvesnek érzett. Sütött belőle. A telefonos bejelentkezésen kijelentette, hogy nincs ideje, csak este hat után tud jönni. Alkalmas-e?
Jó, hát jöjjön.
Nufi csendben elsomfordált, én meg egész nap el voltam foglalva. Ő már sejtette, hogy az én "rendem" inkább taszítja, mint vonzza az embereket.
Igaza is van.
A hölgy első csalódása:, hogy a csöngetésre nem nyitottam távnyitóval ajtót.
Nincs távnyitó. Ennyire nem vagyunk lusták. Le tudunk menni egy vendéget bekísérni. Meg egyébként is. Fff.  (Mármint ennyit macskául.)
A lépdelő betonlapok sem tetszettek. Ez az út?
Ó nem, a piros szőnyeget estére feltekerjük, csak sötétedés előtt gurítja ki az inas.
Most persze gúnyolódom rajta, de akkor csak a támadást éreztem, és még meg akartam nyerni.
Előre jeleztem, hogy rendetlen ember vagyok.
De kiigazítottam egy tévedését.
A ház nem ház, csak egy lakás a házban a négyből.
A férfi rácsodálkozott, mekkora nagy udvarunk van. Onnét nem jöttek 'jeges szelek'.
Mozog a parkett.
Igen, fafödémes ház. 1930-ban épült de nem fog leszakadni. Ha összeszámoljuk, mekkora terhet tart most is éppen, hát elég stabil építmény ez. Jó vastag homokkő a fala, és nem szokott összedőlni.
Nincs fürdőszoba.
Ó, nincs. Ez 'való igaz', nem tettem be a kádat a fürdőbe, mert amikor beköltöztem, a régit kidobtam, és zuhanytálcát szereltettem fel. Csak az évek alatt kilyukadt, és Nufi szeretett volna kádat, azt pedig a tálca helyére kötöttem be.
Így az a volt konyha sarkába esik a  cirko víztárolója alá.
A fürdőszoba ajtaján kilépve jobbra esik a kád. Ha valaki meghosszabbítja a falat, hozzárekesztheti azt a plusz másfél-két négyzetmétert.
 Sajnos a tálca nem jó a fürdőszobába, mert a zug plafonja alacsony. Zuhanyzáskor nem lehet felállni benne, de a kádban lehet fürödni. Egy padlásfeljáró alatt kifalazott rész a helyiség a volt istálló, ma szomszéd lakás konyhája fölött. Durván 2x2m-es apró ablakkal, vécével és mosdóval, mosógéppel, szárító x-lábbal. De az így nem fürdőszoba.
Ez az egész lakás meghaladta az anyagi képességeimet. Illetve, ha ma is dolgoznék, már majdnem mindent befejezhettem volna.
Az alapvető komfortok megvannak, és a munka beköltözött, és elfoglalta a kitölthető helyet nem csak az életemben, hanem a lakásban is.
Lesütött szemmel hagytam belépni a volt vendégszobámba, ahol már két-három lépésnyi hely maradt a munkaasztalig, és az ágyon is szétszedett magnók, tévék, egyéb alkatrészek tornyozódnak. Elválasztó elemként a műszaki könyvtáram könyvespolcai.
Amikor a rezsiről érdeklődött, nem tudtam megmondani, mennyi a gázszámla. Illetve mondtam, hogy havi 20 ezer körüli az átalány, de nem tudom. Ha kéri, megnézem a csekkeket.
Nufi persze a hirdetésben részletezte, hogy még 15 körüli az összeg, de én, a megszeppent vádlott, egyedül álltam a tigris előtt. LEhet, hogy felkészült, csak vizsgáztatott?)
Mennyit tudnék engedni az árból?
Ja, hogy ez a játék.Erre megy ki a dolog. 12,5 millióért hirdetjük. Nem titkolom,  hogy 12 millióval nullán szállok ki blőle költözéssel.
De mennyit vagyok hajlandó engedni?
 Ekkor lett vége a cérnámnak. Én 70 négyzetméternyi társasházi lakást adok itt Budafokon félig felújítva egy 50 négyzetméteres panel áráért. Nem érdekel, hogy miből van pénze, és az sem, hogy mit akar utána felújítani. Én itt jól éreztem magam sokáig, s ha nem sikerül ennyiért eladni, akkor maradunk.
Az élet nem az igazságokról szól, hanem az erőről, és még alkalmas vagyok egy-két harcra.
Neki ez nem kell. Tulajdonképpen így a jó. Szeretném olyan embernek átadni a helyem, aki itt jól fogja érezni magát. Akit nem zavar, ha hallatszanak a léptei a parketton, és tetszenek a fekete cirkás járólapok a konyhában. Aki tudja értékelni a hatalmas faajtókat. Már bánom, hogy kicseréltem a sok kis szemű ablaktokot egy nagy hőszigeteltre. Sokkal hangulatosabb volt vele a szoba. Ahogy a cserépkályhákért is fáj a szívem, bár a helyre meg szükségem volt.
Az én verejtékemből van új műanyag vízvezeték az udvaron belül, és együtt dolgoztam a lakatossal, aki hegesztette a kapunkat. Én fűrészeltem, tartottam a hegesztéshez a vasat. Bélával alapoztuk és festettük zöldre. Laci szomszéddal hoztuk , és raktuk le a macskaköveket a kocsibejárónak, és egy nyáron vertem le fokonként a lépcsőt, hogy újra betonozzam a feljárónkat.
Én ástam meg a gázvezeték útját, és izzadtam ki a központi fűtésemet. Én szedtem ki két köbméter szart a derítőből, hogy megtaláljam az utat a csatorna felé, és sorolhatnám.
Hiányozni fog a cseresznyefám is. Talán tudok oltóvesszőt vinni majd róla.
Tizenöt év alatt alkottam itt sokfélét.
Aztán most állhatok itt megszégyenülten, amiért csak egy ilyen odut akarok pénzért adni.

4 megjegyzés:

  1. Akinek kelleni fog, annak meg is tetszik majd. Nem voltak komoly vevők. Szerintem, ahogy te is mondtad, hogy olcsóbban adod, mint egy kisebb panellakást, szerintem azt hitték, hogy valami irtó jó bizniszt csinálnak valami lepukkant alakkal, meg hogy ki tudja milyen kúriát csípnek meg semmiért. Az egyik ismerősöm szentül meg van győződve arról, hogy az ember élete egy pillanat alatt meg tud változni. Szegényből gazdagba. Lehet ezt a pillanatot keresték ezek is. Buék.

    VálaszTörlés
  2. Ez kudarc volt Attilám. Nem készültem fel. Nem építettem fel a fogadást, és sután válaszolgattam, ahelyett, hogy virággal, forralt borral és édességgel vártam volna, meg vendégként kezeltem volna.
    Füstölgök, de ez volt az első olyan nézelődő, akinek pénze volt.
    Az üzletben nem őszinteségre van szükség. Arra kell ráérezni, mit vár a vevő, és attól a lila kendő is pirosnak látszik.
    Én tényleg szeretem ezt a hajlékot, és egy piszkálódó érdeklődés kizökkent a nyugalmamból. Márpedig a higgadtság még az udvariasságnál is fontosabb.

    VálaszTörlés
  3. Ebben az én apum menő volt. Amikor eladta régi 12 éves Skoda Octavia Super (meggypiros) autóját, a leendő vevő felhajtotta a gumiszőnyeget és megjegyezte, hogy alatta lyukak vannak, azaz rozsdás az autó. Mire apám (A Jóisten nyugosztalja már 8 éve), derűsen riposztozott: nincsen azzal semmi baj, csak nyugodtan kell benne ülni.
    Szóval abban igazad van: erre nagyon kell készülni, fel kell építeni a stratégiát, és derűsen vezetgetni a kuncsaftokat a legtökéletesebb szándék felé. Sok sikert, menni fog ez. (Átváltoztam, de még mindig Mamondom vagyok. Üdv.)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm!
    A hiba mindig bennem van. Ha az indulat elfedi az éleslátásom, akkor jobb félrevonulni.
    A következő találkozón kevesebb hibát vétek majd.
    Igérem.

    VálaszTörlés