2012. február 17., péntek

Társas-ház


Esik a hó.
Ma reggeli közben Laci szomszéd állított be kölcsönkérni. Már előre félek, amikor a döngő lépteit hallom, és tudom, hogy Nufi ad. Mert ha nincs, abból is jut. Eddig még nem feküdtünk le egyszer sem éhesen.
Megjegyeztem, hogy megint láttam a vasút mentén kivágott fát, ami ott fog elrohadni, meg a Duna parton is van uszadékfa, amiből két-három fordulóval a hátán elhozza azt a mennyiséget, amivel egy napra befűthet.
Nem kell hozzá semmi szerszám. Csak azt kell felemelni, amit partra vetett a víz, és még némi madzaggal átköti, Vagy dróttal, de sokszor műanyagszatyrot is hord a szél, vagy van felakadva.
Ő nem. Megbüntetik. Inkább kórincsál, kölcsönkér. Az anyja nyugdíjából megadja.
Most volt a múlt héten nyugdíj. E héten? Mindegy, a napokban.
Fél óra múlva mentem ki havat seperni. Laci a fáskamrák felől jött. A háttérben zúgott a láncfűrész. Valószínűleg Lali bőgeti. Marika néni az ajtajuk előtt sepreget. Laci vöröslő fejjel üvölt az öreglányra, hogy miért nem mezítláb jött ki, és ventilátort játszik a villanyórájuk, de Marika néni  tárva nyitva hagyja az
 ajtót.
Marika néni nem is érti az otthonkájában, papucsban, hogy mi a rossz ebben. Egy 83 éves gyerek.
Hm. Nufi is kikopogott az ablakon, hogy miért nem öltözöm fel. Pedig én nem is vagyok 83.
Még sebtében lehúztam a kocsiról is a hókámzsát, és ellenőriztem, hogy én nem hagytam nyitva a konyhaajtót.

2 megjegyzés:

  1. Na hallod! Emberek fagynak meg az otthonukban. Hisz tudod, erdőjáró, túrázó ember vagyok. Mindig elszörnyedek a híreken, nem csak a tragédián, de azon is, hogy mennyi hullott ág, szárazon dőlt fa van az erdőkön, utak szélén, ártereken. Csak oda kellene adni, no meg mint említed is, haza kellene vinni.

    VálaszTörlés
  2. Csak először nehéz lehajolni. Aztán már nem is zavar, ha nem néznek a szemedbe. Mert aki arra jár, annak fölötted mindig lesz látnivalója.
    De a kényelem ennél sokkal nagyobb erő.
    Nekem is könnyebb azon rágódni, hogy nem tudom eladni a lakásom, ha nem is hirdetem.
    Pedig Komjáti már megvan, és még tudok váltani. Esetleg 10 év múlva már késő lesz.

    VálaszTörlés