2011. június 9., csütörtök

További gondolatok a koncerthangulatról

Attila belépett az én kátyúmba. Nem azokkal a szavakkal írja le a baját, amivel én. Különböző 'magyarnyelvet' beszélünk.
A fájdalomküszöb a hallás felső határa. Még nem történik egyből visszafordíthatatlan hallásromlás, de erősen  igénybe veszi a 'fület'. Ez közel azonos az embereknél, de a hivatásosoknak edzettebb a dobhártyájuk. :-)
Tehát a torzítás belül az érzékelésben keletkezett (Attila fejének két oldalán vezérelte túl a 'mikrofont'), s ha jól értelmezem, a technikust a zárt rendszerű fejhallgató megóvja a közvetlen hatástól,  közönséget nem.
A csápoló közönség olyan lelkiállapotban van, hogy ez csak még jobban feldobja, de a 'mezei' zenehallgató más élményre vágyik.
A hangosítónak illene olyan dB mérő készülékkel végigjárni a területet, amivel jó közelítéssel megállapíthatná, mit hall majd a közönség, és ahhoz lőné be a 0dB-t a keverőn. (Meddig húzhatja fel a leghangosabb részeknél a koncerten a plafont. Ekkor nem torzításra, hanem hangnyomásra kalibrál.)
Megsúgom, hogy ilyen már nem lesz.
Ahol nem pusztán akusztikus hangszereken játszanak - azaz se pick-up, se mikrofon - ott mindig lesz csalódott zenehallgató.
A zenész a színpadról dirigál, hogy nem hallja saját magát. Ezért húzódik rá a saját kontrollhangfalára sokszor. A
klasszikus zenészek is nyöszörögnek, és a karmester is mást kap, mint a közönség.
Ja, a vigadóról például az a hír járta, hogy amikor üres a nézőtér, a zenészek kapnak jó hangképet, s amikor tele van, akkor a közönség hall valami jót.
Ugye a koncertet hangosítók (roadok) is közönség nélkül lövik be a termet. (Lehet szabad tér is.)
Máshol lesz a visszaverő felület, és a hangelnyelő is.
A koncerthangulatban az ugráló-csápoló gyerekek mechanikailag is igénybe veszik a hallójárat összes berendezését.
Emlékezzünk a ökölvívókra, akik felugrott állapotban, a levegőben kapnak nagyot, és azok, akik mondjuk a szorító sarkába ékelődve.
A röptében (mozgásban) kapott ökölcsapás csak hátralebbenti a szerencsétlent, a statikus befogadó fejében nagyobb kárt okoz a becsapódás.
Megvédjem a hangosítókat?
Nem szorulnak az én védelmemre. Ha sok ember élvezte az előadást, kettőért nem fogják megváltoztatni a rendszert.
Majd ha több embert zavar, akkor muszáj lesz.

1 megjegyzés:

  1. Értem is meg nem is! Nem értek hozzá. Egy biztos.
    Nem szeretem a hangos zenét. Semmilyent! Ha hangos letekerem, ha nem én vagyok a hangosító, hát elmegyek és otthagyom. :)

    VálaszTörlés