2022. március 12., szombat

Egyszer hopp, máskor kopp

 Nem pontosan ez, de volt egy erre a mondásra hajazó szövege Ollinak, akit mostanában fedeztem fel a jutubin. Hangzásra inkább, mert az volt a lényeg, hogy hopp vagy kopp, azaz vagy sikerül, vagy végleg tönkre megy. Öreg olajpapír kondenzátort főzött rotyogó viaszban, utána többféle nagyságú feszültséggel ellenőrizte, amíg tönkrement. Elment a falig.

Ezt érzem a mostani háborún is. 

Amikor azt hallom, hogy imperialista, akkor történelem órán tanult de nem értelmezett szocialista emlékek jönnek. De hát mi is ez? Az impériumról tudom, hogy birodalom. Vagyis ha élőlénynek képzelem, akkor alkalmazhatom rá a növény (Állandóan növekvő, szerteágazó életű) vagy állat ( Vagyis egy darabig nő, majd megállapodik hosszan, és a végén kimúlik.) Ez utóbbi Mindenféle korszakokban gyorsabban növekszik, vagy serdül, és elkényelmesedik, elhízik. Belebetegszik a jólétbe. De mint állatnak van élettere, amit tágít, vagy kerít, vagy megosztozik. Néha az utódokkal. Néha az utódokat is felfalja, Nekem újdonság volt, amikor a gácsérunk megölte és megette a saját kiskacsáját.

Aztán itt vannak a vírusok, gombák, bacilusok. Ezek milliói élnek bennünk. Amíg van valami egyensúly, amit meg tudunk szokni, egészségesnek érezzük magunkat. Ha telebeszélik a fejünket, és olyat eszünk-iszunk, netán tüskébe lépünk, vagy kullancs priccent belénk valamit, akkor felborulhat az egyensúly.

Csodálkozunk az orosz elnökön? Ő is egy organizmus a nagyobb gazdatestben, és függ a környezetétől, de irányítja is. A gazdatest most éppen lefogyott kicsit ügy 30 éve. megszokta az állapotát, és megtanulta kezelni az erőforrásait, ám hiányzik a korábbi nagysága. Mellette a másik állat, egy sokkal fiatalabb emeli a lábát, és jelölgeti ki az új területét.

Kinek van igaza? Nem igaza van, csak életösztöne, és ha az megcsappan, akkor elpusztul.

Ha egy medvének leszakadt rég egy mellső lába, és megtanult három lábon túlélni, akkor esetleg már nem tud fára mászni mézért, de a farkaskölyköt esetleg meg tudja fogni a kotorék előtt, és megenni. Sőt, még a hazatérő farkasmamát is le tudja pofozni magáról. De hogy a bocsai mire lesznek képesek, azt még nem tudjuk.

Marad-e életben farkaskölyök a kotorék mélyén? 

Keressünk igazságot? Igaza mindenkinek van. Csak van aki megéli, van akit megesznek,

 

2 megjegyzés:

  1. Nehéz kiigazodni, hogy mi jó és mi rossz. Próbálom azt cselekedni, ami a családomhoz áll a legközelebb, és amihez van használható anyagom. Hátha közben eldönti a világ mit akar.

    VálaszTörlés
  2. A világ szerintem olyan mint a gáz. Kitölti a rendelkezésre álló teret, és az alkotórészei folyton összeütköznek.

    VálaszTörlés