2012. november 16., péntek

kép

Ennek a két képnek egyáltalán nincs köze egymáshoz. Illtve annyi, hogy az enyém. Itt fényképeztem, mert kíváncsi vagyok a két LED lámpámra, mit tudok vele megvilágítani. Mi lesz az eredmény.
A fenti képen egyébként egy visszanyert falba való csaptelep aljzata. (kiállás?) látható. Már valahol kiszolgálta magát, de leforrasztottam róla az ólomcsövet, és kitakarítottam a meneteit. Most újra munkára fogható.
A másik képen a műszerelőtétem, amit most fabrikálok. Erről már tettem említést. Se a szépségére nem lehetek büszke, sem a... működik, barátom! Nekem ez most jó.
Ez a kütyü mutatni képes egy vasból készült kombinált fogó ellenállását ha a két vége között, illetve a forgásponttal megszakított - ezért plusz átmeneti ellenállással bővült - szára között. Ez a különbség jól érzékelhető.
De minek nekem ez?
Van nekem egy szalagfűrészem, amihez jó drágán adják a végtelenített szalagot. Ha nagyobb spulniban venném, olcsóbb lehetne. Ezért forrasztó berendezést fogok építeni hozzá.
Itt lesz szerepe ennek a bigyónak.
A lapok forrasztásához jó nagy áramra van szükség. Szép sárgára kell hevíteni. Az érintkező felületeit illene nekem meghatározni, mekkora legyen. Nagy felület, kis ellenállás, kis felület nagy ellenállás. Ez a két érintkező felület, plusz a közé bújtatott sárgaréz lap nem lehet nagyobb ellenállású, mint a maradék méter, ami lefityeg róla.
Furfangos megoldás kell.
Ezekről a vasakról nincs elképzelésem, milyenek, és most majd lesz.
Ez már igazi fejlesztő munka, amit eddig még nem csináltam.
Szurkoljatok nekem!

3 megjegyzés:

  1. Szerintem azok akik ragasszák ezeket a szalagfűrészeket nem foglalkoznak ilyen ellenállásokkal. Legfeljebb a pálinkának nem tudnak ellenállni. Valójában én is ez a fajta vagyok, aki igaz pálinka nélkül, de én sem foglalkozok ezekkel az ellenállásokkal. Elszakadt, kész. Küldjük a ragasztósokhoz, ha meg már rövid, rendelünk mást. Igaz, három négy szalaggal kihúzok egy évet is, ha sok fityfirittyest kell vágjak. Volt év, hogy be sem kellett indítsam a szalagfűrészt. Hihetetlen egy asztalosműhelyben. De megtörténhet. Egyébként jó az a doboz, tetszik, hogy nem rejtetted el a csavarokat...

    VálaszTörlés
  2. Aki a madzagodat forrasztja, annak már van ilyen. Én meg ezt fogom most kikísérletezni. Sajnos az ipari fűrészszalag, amit Te használsz az jóval nagyobb, és nekem nincs szükségem akkora trafóra. Ha pedig hangfrekvenciás vezérlést adok neki, még kisebb lehet. Nézd meg a mostani hegesztő trafókat, hogy összementek a régi ötven hertzesekhez képest.
    Köszi, hogy megdicsérted a dobozom. :-) Nem azért csináltam.
    A csavarokat meg úgy kellett kitalálnom, hogy éppen beférjen.

    VálaszTörlés