2019. január 15., kedd

szikrák

Puzsér, meg az ő hasonlatai.
Nem fogom visszakeresni, csak ha valaki külön kéri, újságíróval vitatkozott.
Putyin is szóba került, és az energiafüggés. Természetesen az atomerőmű volt a mumus. Micsoda ocsmányság. Elavult technológia. A megújulókra kellene költenünk.
Összehasonlításképpen a vályog és az égetett tégla. Hogy Magyarország megint az ócskasággal foglalkozik, pedig milyen jó az új.
Ja, az égetett tégla pont az égetésre használt energiával lesz sokkal környezetszennyezőbb, mint a vályog. A hőátbocsátó képessége is rosszabb, azaz többet ereszt át, mint a jó vastag vályogfal.
A vályogfalban vezetett csövek villanydrótok könnyebb munkával, kisebb szerszámkészlettel elhelyezhetőbbek. A vályog páraáteresztő képessége is jobb. A magára hagyott vályogtéglfal pedig visszatér a természetbe segítség nélkül is. A tégla nem, vagy nem nyom nélkül.

Az atomenergia a múlt század óta fegyelmezett körülmények között szolgál minket. A kényelmünket.  Ha ezt a kényelmes világot akarjuk élni, akkor más irányban keresgélnék.
A sugárzó fűtőelem évszázadokig fogja még tolni a rádióaktív energiát. Ez pedig csak technológia kérdése, hogy lehet munkára fogni. Ja, és kötelező is. Nem nőjön a fejünkre.
Ahogy az aranybányászatról mondják, hogy tonnaszám kell a kőzetet morzsolni és vegyi módszerrel elválasztani a pár dekányi aranyat, úgy a ma még használhatatlan sugarak is megszelídíthetők, ha sok ember összedugja a kobakját a megoldáshoz.

7 megjegyzés:

  1. Ezekkel az újakkal is szerintem az van, hogy nagyobb a reklám körötte, mint a haszna. Én évek óta számolok és variálok mindenféle energiacsinálón, de még egyik sem olcsóbb, mint az üzemi áram, sőt, ha valami idő előtt elromlik, akkor még drágább.
    Én fa tüzelésre adtam magam, mert ezelőtt húsz évvel olcsóbb volt a fa mint bármi más. Mára úgy felment a fa ára, hogy a gáz már sokkal kifizetőbb. Csak hozzám nem jön gázcső, hatalmas befektetés lenne.
    Olcsó és ingyen energia nincs. Ez csak mese habbal...

    VálaszTörlés
  2. Itt nekem konvektorok vannak a házban, s az a legpazarlóbb fűtés. Magas szobáink vannak A fa itt a legjobb megoldás. Illetve ha a Kapanadze generátorom végre beindítanám, akkor kiderülne, tudok-e vele spórolni.

    VálaszTörlés
  3. Az a legzöldebb energia, amit el sem használunk.
    Az atom pedig nagyon veszélyes játék. Akinek szeme van az látja, hogy milyen gyorsan haladunk a civilizáció összeomlása fele. Ha más nem, akkor a klímaváltozás fog adni egy durva gyomorszáj-ütést, aminek következtében összeomolhatunk, mint civilizáció. Ez nyilván nagyon kemény dolog, de a környékünkön lévő atomerőművek azt a kis túlélési esélyt is elveszik tőlünk... Merthogy azok lekapcsolása és semlegesítése nem két perc, és szervezett társadalmat igényel.

    VálaszTörlés
  4. A legjobb fűtés a kutyánké. Amit megeszik, abból előállítja a neki elegendő hőt még minus 17 fokbabn is. Kinn aludt a háza előtt éjszaka.
    De visszatérve az atomenergiára. Minket levenni erről az energiahordozóról most olyan lenne, mint az alkoholistát egyik napról a másikra megfosztani a szesztől. Belehal. Mi is megtizedelődnénk, sőt ezredelődnénk.
    A világűrből érkező ilyen-olyan sugárzások a föld légkörének köszönhetően megszelidülnek, és a szervezetünk is választ ki valamit, amitől lebarnulunk.
    A korábban meddőhányóként félretett salakhalmokból ma újra feldolgozók nyernek ki fémeket.
    Bízom én az emberi elmében is, meg még sok mindenben. Ha nem puzsérek igazgatják a világot, akkor de még ha ők is, akkor is lesz alkotó ember, aki hol bombát, hol hőtermelőt épít.
    Pap Lajos bácsi a bányászoktól leste el a szívműtétekhez az ötletét. Vízsugárral hűtötte a bolygatott ereket.
    Ez a sokat szidott világháló ma akkora tudásközpontosítást eredményezett, ami még nem fejeződött be.
    Több korcsoport is felnő és kicserélődik, amig rend is lesz belőle.
    A régi koroknak is voltak táltosai, javas asszonyai, és kanászai, meg egyéb szakosodott emberei.
    Tudtak még isteneket is alkotni. Tudtak együttműködni a természettel.
    Vízözön korábban is volt.RESET eztán is lesz.
    Nem mi fogjuk meglátni. (remélem!)

    VálaszTörlés
  5. Tény, hogy most nem tudunk hirtelen leszállni az atomenergiáról, de nagyon kellene dolgozni rajta (szerintem).
    A RESET-et biztosan nem kellemes, jobb nem meglátni.

    VálaszTörlés
  6. Egy korrupcióktól, gazemberségektől terhelt országban, ahol mindent túláraznak, amit meg meghagynak a nagyhalak a kicsiknek a kivitelezéshez, azt a kisebbek kényszerűségből csonkítják (mert ők is nyerészkednek), ott az egyik legveszélyesebb beruházás az atom!

    VálaszTörlés