2011. december 18., vasárnap

video

Csendesen telnek a napok. Egyik a másik után. Az egerek ropogtatják a reggelit, már felhoztam az akkut tölteni a kocsiból. Egy video mechanikáján szenvedek. Olyan koszos volt belül, hogy mindenhol akadt a szalagpálya összes eleme. Ilyenkor azért ki szoktam próbálni. Kézzel rásegítek, hogy mégis odaérjen időben a szalagvezető baba, és lássam, mit tud a gép.
Hang jött éppen belőle. Alapos fejmosás után előtűnt a kép is. Az oldalára fordítva  rá tudtam segíteni a szalaghúzó kuplungra is.
Sima kép, jó hang. OK.
Lementem gumikat venni hozzá. A kazettabetöltő motor három egyforma ékszíjjal mozgat mindent.
Az új gumik is nyúlnak, és nyüszög a gép.
Kiporoltam.
Egyre kevésbé jut le a kazetta a fészkébe, már nem is lehet segítség nélkül semmit elérni nála.
A szalagfelhúzó babák zsírjára oldószert cseppentve még roszabb a helyzet.
Imádom a mechanikus hibákat.
A vége az lett, hogy zsíroldó, és olvikor fürdőben az egész mechanikát babapopsi simára kitakarítottam. Tegnap óta itt szárad a radiátoron.
Így vajon mit fog kitalálni?

6 megjegyzés:

  1. Kiöregedett. Annak kész. Ha időben pucolták volna, még élne. Én szerettem a mechanikai dolgokat. Sok a műanyag fogaskerék ezekben a cuccokban, kotyognak, ha nem is tűnik nagy hibának, a sok kotyogás összegyűl és lesz belöle egy jó, de kiöregedett szerketya.

    VálaszTörlés
  2. Ez a Józsi szomszédé, és vissza akarom vinni neki szilveszter körül. Addig kell állítgatni, takarítani, pucolni, amíg újra teszi a dolgát. Meg bár vettem is hozzá ékszíjat. A muszáj mindig nagyobb úr, mint a kényelem. Ha valami szaktudással kerül anyaghiányba, annak az idő a raktárosa, aki hozzávalót rendel.

    VálaszTörlés
  3. Egyébként még hozzáfűzném, hogy szerintem ez a hiba is a porral függ össze. Ahol szilárd tüzeléssel fűtenek, ott a hamu rendesen terül. A videoban meg vannak fűtő alkatrészek, és ott jár a levegő. A bezsírozott alkatrész meg szépen begyűjti. Aztán fék.
    Ha nem az egész mechanikát mosom ki, esetleg a feloldott túró odamegy, ahol mégjobban fékez.
    A szakmát írógépszerelők közott kezdtem, és a mechanikát mindig porkifújássak és benzinfürdővel kezdték. Aztán olajos zsír a csúszó alkatrészeknek, és jöhetett a hibakeresés.
    Szóval nekem is vissza kell menni a kályhához. A szerény munka meg szokta hozni az eredményt.

    VálaszTörlés
  4. Mindent értek, főleg a hozzászólásokkal együtt. Apám írógépműszerész volt.
    Egyet nem. Mit segít az aksi az egereknek a ropogtatásban? :)

    VálaszTörlés
  5. Hát nem egerek roppannak össze az akku súlya alatt.
    Nem akkumulátort rágnak.
    Csak egy idill akart lenni. Olyan kép, mint amikor látod, hogy egy néni tévénézés közben pöfékelve szundít.

    VálaszTörlés
  6. Abban reménykedtem, hogy a futókerékre tettél kis generátort és az egerek vidám ropogtatás közben szaladnak, hajtanak és közben töltik az aksit. :)))

    VálaszTörlés