2011. december 9., péntek

Holnap

Szerettem volna verssel ünnepelni. Persze így nem lehet. Akkor sem írtam neki verset, amikor még élt. Az utolsó években már felhívtam, és nagyot politizáltunk. Mert két téma érdekelte. A politika és a nők.
A politikához gőze sem volt. A lányokat szerette. Nufi biztos azt mondaná, hogy nem jól, mert egyedül maradt.
Most csak egy szám maradt egy nyilvántartásban, pár ember emlékszik még rá, aztán továbbörökített génjei itt bennem, a húgaimban... unokáiban.
Ünnep egy születésnap? Meddig ünnep?
A gyerekek nagyon várják az ajándékokat. Én már arra is büszke voltam, hogy féljegyet kellett venni nekem a vonatra. Aztán 1968-ban elvitte az életemből a vonat. 1968-1942=26 éves volt. A huszonhatodikat már ott töltötte be.
Először még sok telefon és levél és képeslap jött-ment. Aztán csend. Hosszabb-rövidebb csendek, s most a végleges.
Tudnék még vele beszélgetni?
Igen is meg nem is.
Tegnap este Winfred Atwell zongorajátékát hallgattam. Vagyis nála kötöttem ki a Youtube-n barangolva. Lestem a kezét, mint apámét, amikor a galoppot játszotta. Indult rá a lábam, minden porcikám. Még Nufit is felrángattam táncikálni, mert valamiért ez így volt jó.
Apámra emlékezni tánccal és zenével kell. Ő egy bárzenész volt.

3 megjegyzés:

  1. Szépen emlékezel. Meghatóan s szépen.

    VálaszTörlés
  2. Most olyan nyugit érzek. Olyat, mint amikor biciklizem. Nekem a bringa olyan, mint neki a motor volt.
    Persze volt benne némi furfang is.
    Utoljára elmondta, hogy megijesztették a rendőrök. Ott a Mofára (segédmotoros kerékpár) is kell vizsga. A plakett színéből tudja a rendőr, ha bírságolni kell. Talán 4-5 év után van megint olyan színű. Persze ő jó magyar módjára ki is használta, és spórolt egy évet, Inkább idegeskedett.

    VálaszTörlés
  3. Ez a lényeg! Megnyugvás. Neked a biciklizés, nekem a víz az erdő hozza meg. No meg a közben lefutó gondolatok. Motoroztam én is valaha. Most megint gondolkodom rajta. Valami 3 kerekű, burkolt verda kellene. Olyasmi, mint az olasz Ape.

    VálaszTörlés