2020. május 1., péntek

Esti mese

Hol volt, hol nem volt. Volt egyszer egy özvegy király.  Volt neki egy lánya, s egy kicsiny fiacskája.,
A két gyermek szép volt, és okos volt.  Hamar átvették az irányítást a királyi udvar fölött. Az özvegy király pedig pipázott, eljárt az üveg hegyen túlra, vagy a gyémánt hegy lábához királyi pajtásaival tekézni.
A kis királyfi hamar rábukkant mátkájára, és kapott is kacsa lábat, hogy palotát építsen. A szomszéd királyfik is segítettek, s a fele királyság éppen eltartotta a kis birodalmat.
A királylány tovább várta a herceget, aki fehér paripáját komótosan nyergelte, de tele volt kudarccal mert sok királylány visszautasította, és a lovagi tornákon sem nyert soha.
Aztán az egyik szép napon egymásra leltek, és nem kellett hét próba, hogy egymást elnyerjék, de utána nem hét, hetvenhét próba következett.
Több palotát kipróbáltak. Volt ahol kicsi volt. Volt, ahol nem volt rózsakert. A királyfi nem értett a rózsákhoz, csak a kis egerekhez. A királylány pedig mindenhez konyított. Még császári udvarok rendjét is ismerte.
Új országot kerestek, s apró kezeivel csodálatos rózsakertet varázsolt a sűrű fenyves erdő tövében.
Egy szép napon megjelent a napkeleti boszorkány, és körbezsongta a királyfit, hogy nyisson utat az erdőben a kastélyukhoz.
Duruzsolt a  királylánynak, hogy gyönyörűek a rózsái, és ha sok napfényt kapnának, még szebbek lennének.
A királyfi pedig vágott egy ösvényt a fénynek napkelet irányában.
De a boszorkánynak ennyi nem volt elég. Az ő palotája épp az erdő túloldalán volt, és belepte a penész a falát. Felszólította a  királyfit, vágjon egy nagyobb ösvényt a napkeleti palota háta mögé.
A királyfinak nem tetszett az ötlet, mert az északkeleti szél be fog süvíteni az erdejébe is, és elviszi a kismadarak fészkét.
De a királylány jót akart a boszorkának is, hát rávette a királyfit, vágjon ösvényt oda, ahol az északkeleti szél szokott rohangálni.
Sajnos még ez sem volt elég, hiszen az északi fény nem éri a palota hátát, a napkeleti boszorkány immár az egész erdőt akarta letarolni, és még azon  is túl.
Megfenyegette a párt, hogy van neki egy varázslója, és az bájitalt kever, s katonáknak osztja szét, hogy porlasszák a királyi pár szemébe a folyadékot. Attól majd kivágja a királyfi az erdőt.

De hogy holnap is mesélhessek, nem mondom el, mit fundált ki a királyfi.
Aludjatok jól, álmodjatok szépeket!
Jó éjszakát gyerekek! 
  

1 megjegyzés: